Tel: 01855 811350

email: office@glencoeoutdoorcentre.org.uk

Contact Us:

​​Carnoch House, Glencoe, Argyll, PH49 4HS, Scotland.

  • Google+ Social Icon
  • Google Places Social Icon
  • Facebook Social Icon

Our plans for refurbishment and extension

 

Latest information on our current project

Images from SU Hebredien Sailing Cruise 5th to 12th August 2017
Planning permission has been granted by Highland Council for an extension to Glencoe Outdoor Centre which will provide the following additional facilities:
 
1. An increase in the number and an upgrade of the shower and toilet facilities which will triple the number of showers and double the numbers of toilets.
 
2. The addition of an accessible bedroom & en-suite together with an accompanying leader's room & en-suite. 
3. A dining room extension.
4. Extra staff team accommodation.
We are raising the funds needed for the work by applying to Grant Making Trusts and our supporter base.
The total amount that will be needed for the project build is estimated to be £494,000.

The Press and Journal  - Highlands News article 2 May 2017
A residential centre in Lochaber which specialises in encouraging young people to make the most of the great outdoors could soon have more space to accommodate its guests.

The Glencoe Outdoor Centre at Carnoch House in Ballachulish has applied to Highland Council for listed building consent in order to add an extension to the converted Victorian country house.

If given the green light, the two storey building will be joined to the main house by a glass link containing a replacement staircase.

The extension, designed by Edinburgh-based architects, GLM, will include an improved entrance and reception area, shower and toilet facilities, an accessible bedroom with an en-suite, more accommodation for staff, a larger dining room, a storage and laundry room as well as a drying room for guests to use.

At present there is a single-storey extension at the back of the centre and, if the plans are accepted, this would be demolished to make way for the new building.

A spokesman for GLM said: “The design solution maintains the architectural integrity of the existing building, in particular its roofline, while creating a complementary, and well-detailed addition.

“The external walls will be clad in European larch to suit the rural and forestry setting. All the external windows and doors will be painted hardwood and double glazed as appropriate.

“The extension is at the rear where its visual impact on the surrounding area is negligible. The site is of a size to adequately support the proposals.”

The popular centre in Ballachulish, on the banks of the River Coe, offers all year round outdoor activities including archery, climbing and abseiling, hill walking, mountain biking, orienteering and team-building. In the winter, ski-ing is added to their programme, while from spring to autumn, water sports including canoeing, kayaking and sailing are also available.

As well as residential visits by schools, the outdoor centre also caters for youth, workplace and other organised groups.

A spokesperson said: “In terms of the rationale for the extension we want to be able to improve guest facilities, the quantity and quality of the shower rooms and to increase the provision of accessible bedrooms.”

If you are able to assist us with our fund raising effort or donate to the project, please email                                              Samantha@glencoeoutdoorcentre.org.uk
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now